Cara Nak Buat Kuih Dari Keledek
Kuih cek mek molek ni kalau dapat makan yang padat isinya dengan ubi keledek lembut dan penuh dengan rasa. Terima kasih Zainoor Aliza Ali untuk perkongsian resipi Kuih Belebat Keledek Oren ini.
4 Menu Kuih Dari Keledek Sedap Dihidang Masa Berbuka
Tapi tak semua tempah yang jual kueh cek mek.
. Yang penting ada resepi dan follow je sebijik-sebijik resepi tersebut. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi. Cukup mudah cara penyediaan kuih cek mek ni sebenarnya.
Bulat-bulatkan doh keria kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya. Satukan gula dan santan serta garam. Yatie 4 biji telur 3 cwn santan 2 cwn tepung gandum 1 cwn gula 12 sudu kecil garam 1 sudu kecil esen vanilla 2 sudu besar butter 2 cwn keledek rebus dan lecek CARA-CARA.
1- Kukus sehingga empuk keledek ikutlah korang nak pakai keledek oren atau keledek warna putih selagi namanya keledek boleh sahaja. Kebiasaanya menggunakan ubi keledek oren yang direbus sehingga empuk dan cuma digaul bersama tepung gandum dan garam. Amboih bab memuji nombor satu ye bang hahahha.
Kuih Gerodak Ubi Keledek. Mukadimah sebelum sy teruskan resepi ni. 600 gm keledek resipi ni guna keledek isi oren lebihkan sikit kuantitinya sebab nak kurangkan manis 7 biji telur gred A 5 keping nisse saiz kecil gula kerek resipi ni guna 4 keping je sebab taknak manis sangat 1 cawan air.
2 cwn keledek lecek sy cincang sedikit CARA-CARA. 1 cawan tepung gandum. Kukus hingga masakKemudian boleh dipotong kecildadu.
Jom follow resepi ringkas cara buat kueh cek mek molek keledek ni. Seronok bila suami dan anak-anak suka hidangan yang. Buka api sederhana kecil dan sentiasa kacau.
Cara nak buat simple je tapi rasa sedap dia buat kita rasa tak boleh nak lupa. Nak guna selain ubi keledek ungu pun boleh. Sebenarnya mudah sangat nak buat kuih keria ni.
Alhamdulillah memang penat memasak tu boleh hilang bila dapat pujian macam ni. Kuih koci keledek ni pb buat minggu lepas tapi ini versi tanpa daun pisang. Boleh tambah gula pasir hingga dpt manis yg anda suka.
Basuh dan rendamkan selama 12 jam. Buat sehingga semua doh habis. Biar sejuk sebelum dikeluarkan.
Cara nak buat pun kacang je. 2 cawan tepung beras. Apabila ia sudah sejuk Masukan tepung gandum dan sedikit garam.
10 kuntum bunga cengkih. 600g keledek putih atau merah. Gaul adunan ini sehingga semuanya sebati.
Kemudian celup jari kita sedikit dengan minyak masak ambil sedikit doh ubi keledek tadi dah bentukan seperti donut. Lagi bertambah sedap bila ada cecair gula didalam kuih cek mek ni. Biarkan inti agak kering dan bolehlah digunakan.
Keledek dibersihkan rebus dan lecek hingga halus 2. Cara Membuatnya. Jadi kena buat sendiri.
Telur dipukul lalu dimasukkan kedalam adunan santan gula bersama keledek lecek dan esen vanilla. Lepas ni tak perlu beli kuih keria kat luar lagi. Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum tepung ubi dan secubit garam.
Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Air secukupnya lebih kurang 12 cawan dicampur dengan 1 sudu kecil garam. Jerangkan atas api sederhana dan dikacau hingga likat.
Untuk yang baru nak belajar boleh ikut resepi kuih lapis keledek ni je dan follow step by step. 2 sudu besar butter. InsyaAllah hasil dia rasa memang.
Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk. Cara Buat Resepi Belebat Ubi Keledek. CEK MEK MOLEK 12 kg3 biji ubi keledek 1 cwn tepung gandum agak-agak 1 sudu marjerin garam gula tepung masukkan sikit-sikit dulu.
2 cawan keledek rebus dan lecek - saya asingkan 12 cawan keledek yang di potong kiub. Semoga resepi kuih keria ubi keledek ungu ini bermanfaat buat kita semua. 11202011 Kuih Muih Kuih Talam Saya memesan anak saudara yang balik bercuti di kampung supaya membeli ubi keledek di sana.
12 sudu kecil garam. Dah empuk keledek yang di kukus tadi tumbuk sehingga lumat sebelum di adun dengan tepung. Keledek antara ubi yang sangat digemari dan boleh dipelbagaikan menu dengan.
1 cawan tepung jagung pilihan 4 cawan santan. Panaskan oven pada suhu 150C lenser loyang dengan mentega Satukan suma bahan dan blend 1-2x buzz jerr Tuang dalam loyangBakar selama 1 jam atau hingga masak. Masukkan bahan resepi laian ke dalam periukkuali.
Kuih Belebat Ubi Keledek merupakan Kuih Muih Tradisional negeri KelantanTeringat masa kecil dulu kuih Blebak atau Kuih Belebat Ubi Stelo ni banyak dijual di kedai2 makan yang menjual sarapansekarang ni hanya ada kuih donut dan kuih muih yang biasa yang boleh dibeli di negeri lain juagkhurmmmterasa sayang pulak kalau Kuih Belebat. Kalau nak permukaannya berkerak tambah masa pembakaran. Kuih ni saya namakan Taram Kentan.
Minta maaf banyak2 sbb sy xbagi timbangansukatan sbb sy buat pun x pakai sukat. Panaskan oven pada suhu 200C lenser loyang dengan mentega kalau nak kuih kelihatan tinggi boleh guna loyang 7 x7 x 3 inci. Didihkan air dan toskan.
Bila adunan hampir pekat barulah masukkan potongan ubi keledek tadi. Ha senang je kan nak buat kuih keria ni suami saya kata hasil tangan saya ni lebih sedap dari kuih keria antarabangsa di Melaka tu. 2- Tunggu sejuk sikit baru adunkan tepung bersama keledek.
Kalau ada ubi keledek ungu lebih dan tak tahu nak buat apa boleh cuba buat kuih lapis keledek ungu ni untuk hidangan minum petang. Kuih keria lembut gebu dan cara buat kuih keria ubi keledek traditionalcara buat kuih keria keledek ini menggunakan resepi traditional yang. Cara-caranya Rebus ubi keledek.
600 gm keledek MaDiHaA guna keledek isi oren lebihkan sikit kuantitinya sbb nak kurangkan manis 7 biji telur gred A 5 keping nisse saiz kecil gula kerek MaDiHaA guna 4 keping je sebab taknak manis sangat. Kacau hingga cukup kental tuang dalam acuan. Keledek dikupas dan dipotong dadu.
12 kg keledek oren. Di Kelantan harga ubi keledek sangat murah dijual dalam satu pek plastik besar dengan harga dalam belasan ringgit sahaja berbanding di KL yang dijual mengikut harga kilo. Cara Membuat Kuih Keria Lembut dan Sedap.
KUIH BAKAR KELEDEK By. 2 helai daun pandan disimpul. Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria.
1 sudu kecil esen vanilla. 2 cawan tepung gandum. Ubi keledek oren dibersihkan dikupas dan potong memanjang.
Dah boleh buat sendiri dirumah. Sebab pakai taram maksud taram tu hantam sajalah he he he. Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan.
Apa kata sarapan ni kita buat kuih cek mek. 12 sudu kecil garam. Rebus ubi keledek bersama sedikit garam hingga empuk.
1 cawan tepung pulut. Panaskan oven pada suhu 200C lenser loyang dengan mentega kalau nak kuih kelihatan tinggi boleh guna tin 7 x7 x 3 inci. 2 12 - 3 cawan keledek rebus yg dilecek.
1 sudu kecil garam. Mungkin sebab MaDiHaa buat tak manis sangat lebihkan ubi keledeknya. Hari ni sy tulis resepi kuih dari kombinasi tepung pulut kalau org Indon atau Sabah dipanggil tepung kentan.
Resepi Kuih Buah Melaka Keledek Ungu Mahn 4 Langkah Yang Lezat
Resipi Bebola Ubi Keledek Kuning Sedap Guna 2 Bahan Sahaja Mudah Mingguan Wanita
Cara Masak Kuih Keria Ubi Keledek Resepi Mutiara Hati Facebook
Comments
Post a Comment